De NAVO in het oog van de storm – NATO in the eye of the storm

Keuzes voor een veilig EuropaChoices for a secure Europe

Wapengekletter aan de grenzen, een voortdurende oorlog in Oekraïne, rivaliteit tussen de Verenigde Staten en China: anno 2023 bevindt de NAVO zich in het oog van de geopolitieke storm.

Op de volgende NAVO-top in juli in Litouwen zijn dan ook belangrijke beslissingen te verwachten, bijvoorbeeld over de steun van bondgenoten aan Oekraïne, toetreding van nieuwe leden en het toenemend belang van de Indo-Pacifische regio. Ook de verdediging van het bondgenootschap zélf staat ter discussie: wat is er aan mensen, materieel én geld nodig om Europa veilig te houden?

Onder leiding van Diana Matroos gaan Jaap de Hoop Scheffer (voormalig secretaris-generaal van de NAVO), George Dimitriu (officier Koninklijke Landmacht, senior research fellow Clingendael) Sabine Mengelberg (universitair docent aan de Faculteit Militaire Wetenschappen, Nederlandse Defensie Academie) en Paul van Hooft (senior strategisch analist, The Hague Centre for Strategic Studies) met elkaar in discussie op 29 juni in Nieuwspoort, Den Haag.

Aanmelden voor dit evenement is mogelijk via het formulier onderaan deze pagina. Dit evenement kan rekenen op steun van de ambassade van de Verenigde Staten in Nederland en de gemeente Den Haag.

Sprekers

Jaap de Hoop Scheffer

Jaap de Hoop Scheffer is voormalig secretaris-generaal van de NAVO en minister van Staat. De Hoop Scheffer heeft een lange staat van dienst in de wereld van internationale betrekkingen en staat bekend als een echte atlanticus. Na een loopbaan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken was de Hoop Scheffer geruime tijd actief als lid van het CDA in de Tweede Kamer en minister van Buitenlandse Zaken in zowel kabinet-Balkenende I als II.

George Dimitriu

George Dimitriu is defensiedeskundige bij Instituut Clingendael en sinds 2011 als ‘Research Fellow’ verbonden aan de Nederlandse Defensie Academie (NLDA). Dimitriu was daarvoor werkzaam als commandant van het 17e Pantserinfanteriebataljon Gepantserde Fuseliers Prinses Irene (GFPI). In een recente publicatie genaamd ‘Oekraïne, ‘whatever it takes?’ geven Dimitriu en zijn collega’s duiding aan één jaar oorlog in Oekraïne en onderzoeken ze het besluitvormingskader en de politieke doelstellingen verbonden aan de Nederlandse steun.

Sabine Mengelberg

Sabine Mengelberg is docent internationale veiligheidsstudies aan de Nederlandse Defensie Academie te Breda. Ze promoveerde aan de Universiteit Leiden (promotor Prof. dr. Rob de Wijk) op de veranderende rol van de Europese veiligheidsorganisaties NAVO, EU en OVSE na de Koude Oorlog. Ze heeft diverse publicaties op haar naam staan waarin ze ingaat op onderwerpen als Europese strategische autonomie en de rol van Nederland en Europa ten aanzien van de NAVO. Ze schrijft met regelmaat voor de publicatie van de Atlantische Commissie, Atlantisch Perspectief.

Paul van Hooft

Paul van Hooft is Senior Strategisch Analist bij het Haags Centrum voor Strategische Studie, Research Fellow aan de Koninklijke Nederlandse Militaire Academie en universitair docent aan de universiteit Leiden. Zijn werk richt zich voornamelijk op trans-Atlantische betrekkingen vanuit verschillende disciplines. Paul ontving in 2016 de prijs van de Nederlandse en Vlaamse verenigingen voor politieke wetenschappen voor zijn proefschrift over de impact van oorlogservaringen op naoorlogse strategische keuzes.

Diana Matroos

Diana Matroos is journalist en presentator en wekelijks te horen op het radioprogramma ‘BNR’s Big Five’, waar ze met hoofdrolspelers van de actualiteit in gesprek gaat. Matroos is tevens bekend van het televisieprogramma Buitenhof van de VPRO. Matroos modereert op 29 juni voor de Atlantische Commissie het evenement ‘De NAVO in het oog van de storm: keuzes voor een veilig Europa’.

Foto: North Atlantic Treaty Organization / Flickr.com